Programjaink

NYITOTT HÁZ TANODÁJA HATVANBAN ÉS LŐRINCIBEN PROGRAMOK BEMUTATÁSA

Újra teljességében megnyitotta kapuit a „Nyitott Ház Tanodája”, ahol 30 fő általános-, illetve középiskolás tanuló fejlesztheti magát a jobb tanulmányi eredmény elérése érdekében. A tanoda célja: elsősorban azoknak a képességeknek, készségeknek a fejlesztése, melyek valamely szempontból hátrányos helyzetű fiatalok számára is biztosítják a sikeres iskolai pályafutást. Megszerettetni a tanulást, mely nem csak a mára, hanem egy életre szólóan kihat a résztvevők életére.

Ma nem csak a gyermekek, de a felnőttek is komoly kihívás előtt állnak, nap, mint nap. Tanoda programunk lehetőséget biztosít 30-30 gyermek számára, hogy képes legyen arra, hogy az akadályokat leküzdje. Elsősorban a tanulmányok, az élethosszig tartó tanulásra való nyitottságot próbáljuk megszerettetni.

A szerződöttek széles skálán mozgó korosztályt ölelnek fel, a legfiatalabbak 1. osztályosok és a legidősebbek érettségi előtt állnak. A tanoda elsősorban azoknak a képességeknek-késségeknek a fejlesztésére fordít figyelmet, melyek valamely szempontból hátrányos helyzetű fiatalok számára is biztosítják a sikeres iskolai pályafutást. Jelentős fejlesztési terület a tantárgyi segítségnyújtás, felzárkóztatás matematikától, a magyar nyelv és irodalmon át az idegen nyelv, és informatika területén. Az itt lévő gyermekek megismerkednek a különböző művészetekkel, sportokkal és megtanulják eltölteni hasznosan a szabadidejüket.

Fontos a testi-lelki egyensúly, ennek érdekében pszichológiai tanácsadásra is lehetőség van. Az iskolákkal való jó kapcsolat alapján, kölcsönös segítés alakult ki. A folyamatos kapcsolattartás következtében többet tudhatunk meg az iskolai teljesítményükről. A pályázat távlati céljai közé tartozik nem csak az iskolai felzárkóztatás, hanem a továbbtanulásra adott esély, a társadalomba való beilleszkedés, hogy megállják helyüket az iskolapadból való kikerülés után is. Ilyen nevelési szándékot szolgálnak a játékba ágyazott foglalkoztatások, a nem formális tanulási módszerek, illetve az ünnepekhez tartozó előkészületek, hagyományok ápolása.

Fontos számunkra a szülők bevonása a tanoda életébe, ennek következtében családi programok megszervezésére is sor kerül, hiszen közös célunk a gyermek sikeres életútjának megalapozása. A Tanoda programjai közé tartoznak kirándulások és nyári táboroztatás is. A Nyitott Ház Tanodája projekt által szerződött gyermekek számára a felzárkóztatás, kompetencia, készségfejlesztés és a programokon való részvétel, valamint az étkezés ingyenes. Jelentkezésre a megadott elérhetőségeken van lehetőség.